Koncepcija | Olandų Kepurės skardžio lankymas

Olandų Kepurė – jūros peizažo stebėjimo vieta

Pagrindinė Olandų Kepurės vertybė – jūros peizažo stebėjimas unikalioje klifo ir miško sandūroje, buvusios jūros kranto vietoje.

Rekomenduojama įrengti atokvėpio aikšteles pavieniam ar grupiniam stebėjimui ir relaksacijai, išnaudojant Olandų Kepurės paviršiaus reljefo ypatumus. Skirtingas stebėjimo aukštis sukuria vis kitą peizažo ir miško stebėjimo situaciją.

Rekomenduojama vengti vertikalių elementų, bokštų peizažo stebėjimui.

Konsolinis tiltas

Pagrindinis akcentas turėtų likti apžvalgos tiltas virš Olandų Kepurės skardžio, tačiau rekomenduojama įrengti naują objektą, labiau išlendantį virš klifo krašto be konstrukcijų klifo šlaite ir atsparų ilgalaikiam erozijos poveikiui.

Apsauga nuo klifo erozijos

Didelis lankytojų srautas sparčiai eroduoja klifo viršutinę briauną, todėl būtina taikyti žemuosius barjerus. Rekomenduojama keliose vietose įrengti potencialius apsauginius želdinius ir pynutes, ir vykdyti monitoringo programą, siekiant nustatyti geriausią sprendimą.

Vietose, kuriose paliekamos apžvalgos aikštelės palei klifo briauną, būtina įrengti kietą lentų dangą.

Žemasis barjeras – tankūs augalai, pavzydžiui Rosa rugosa
Žemasis barjeras – pynutės ir jų meninės įrengimo galimybės

Ilgalaikė Olandų Kepurės rekreacinių objektų įrengimo strategija

Vykstantis klifo erozijos procesas neigiamai veikia rekreacinę įrangą – suoliukus, stendus ir rodykles. Rekomenduojama vengti A zonoje – klifo krašte – sumažinti infrastruktūrą iki minimumo – nedidelės lentomis klotos apžvalgos aikštelės, o likusią A zonos dalį padengti žemaisiais barjerais.

Atokvėpio aikšteles, peizažo stebėjimui, rekomenduojama įrengti B zonoje, toliau nuo klifo krašto, panaudojant reljefo elementus ir medžius. Atokvėpio aikštelėse, aplink infrastruktūrą, rekomenduojama įrengti lentų, molio/žvyro mišinio ar mulčio dangą (priklausomai nuo naudojimo intensyvumo ir objekto dizaino), siekiant išvengti erozijos ir jos sukelto inventoriaus sugadinimo (pavyzdžiui suoliukai per aukšti sėdėjimui).

Takui T1 siūloma priklausomai nuo intensyvumo naudoti mulčio ar žvyro/molio dangą.

Ilgalaikėje perspektyvoje tie patys principai galės būti taikomi ir tolesniam teritorijos naudojimui. A zona persikels į B vietą, B į C, takas T1 į T2 vietą.

Ilgalaikė rekreacinės infrastruktūros įrengimo koncepcija eroduojančiame Olandų Kepurės klife
Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s